Ploeger realiseert stevige reductie CO2-uitstoot

Ploeger Logistics heeft ruimschoots voldaan aan de Lean and Green-doelstellingen. De logistiek dienstverlener uit Harderwijk wist in 2012 de CO2-uitstoot per laadmeter met 22,2% te verminderen. Ploeger behoort tot de eerste twintig bedrijven die deze doelstelling behaalt. De reductie is gerealiseerd dankzij een efficiënte planning, duurzame aanpassingen binnen het wagenpark en de scholing van chauffeurs.

Vermindering van CO2-uitstoot is een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfsvoering van Ploeger. Bert Pathuis, directeur Operations bij Ploeger, legt uit hoe de doelstellingen gerealiseerd zijn: “Een gecentraliseerde planning zorgt voor een optimale beladingsgraad. Praktische voorbeelden zijn het combineren van ritten en het optimaliseren van retourvrachten. Hierdoor neemt het aantal kilometers per laadmeter aanzienlijk af. Verder voldoen onze voertuigen aan de euronorm en bij vervanging wordt gekeken naar de inzet van nieuwe typen voertuigen of alternatieve energiebronnen. Zo namen we vorig jaar een aardgastruck in gebruik voor het vervoer van biologische- en reformproducten voor een van onze opdrachtgevers.”

Chauffeurs
Bij de realisatie van de doelstellingen spelen de chauffeurs een belangrijke rol. Bert Pathuis: “Onze medewerkers hebben zelf natuurlijk ook veel invloed op de CO2-uitstoot. Daarom besteden we extra aandacht aan de rijstijl. Zo hebben alle chauffeurs de cursus ‘Defensief & Zuinig rijden’ gevolgd. Deze praktijkdag zorgde voor nieuwe inzichten, bijvoorbeeld op het gebied van het toerental, schakelen en anticiperen. Daarnaast krijgen de chauffeurs regelmatig een persoonlijke rijstijlanalyse. Het behalen van de doelstelling is dan ook een gezamenlijk resultaat, waar we hard aan hebben gewerkt.”

Lean and Green
Het programma Lean and Green van Connekt levert een concrete en pragmatische bijdrage aan duurzaamheid binnen de logistieke sector. Ploeger Logistics heeft zich als één van de ruim 300 koplopers verbonden aan de doelstellingen en behoort bij de eerste twintig bedrijven die de doelstellingen realiseert. Bert Pathuis: “Naast de milieuvoordelen die de inspanningen op het gebied van duurzaamheid met zich meebrengen, neemt tegelijkertijd ook het brandstofverbruik af. Dat levert ook economische voordelen op. Daarnaast merken we dat de buitenwereld steeds meer waarde hecht aan duurzame logistiek. Ook in de toekomst blijven wij ons continu richten op verdere vermindering van de CO2-uitstoot.”

Overzicht