KwikFit en Ploeger Logistics hebben na vijf jaar succesvol samenwerken opnieuw een meerjarig contract getekend. De verlengde samenwerking gaat gepaard met een forse uitbreiding van het huidige bandenhotel. “Een prachtige bekroning, dit nieuwe en grotere contract”, aldus Adwin Ploeger, directeur bij Ploeger Logistics. “We gaan in komende jaren actief aan de slag om samen met KwikFit het proces verder te optimaliseren.”

Al sinds 2013 verzorgt Ploeger voor KwikFit de totale logistieke operatie voor de vestigingen in Noord- en Midden-Nederland. In totaal gaat het om ruim 100 van de 175 KwikFit-filialen.

Uitbreiding bandenhotel
Vanaf de start van de samenwerking richtte Ploeger in Harderwijk een geoutilleerd bandenhotel in. Op dit moment zijn er ruim 180.000 banden opgeslagen. Dat aantal wordt uitgebreid met 30%, waardoor het bandentotaal op meer dan 230.000 banden komt. Adwin Ploeger: “De afgelopen jaren zijn we in nauwe samenwerking met KwikFit continu bezig geweest met procesoptimalisatie. Zowel in het bandenhotel als op de vestigingen blijkt het door ons uitgedachte logistieke concept z’n vruchten af te werpen.” Door processen nog verder te optimaliseren en te verankeren verwacht Ploeger in de komende jaren nog meer efficiency te realiseren.

Logistiek concept
De piek voor zowel de vestigingen als het bandenhotel ligt in het wisselseizoen winter-zomer en zomer-winter. De banden worden vanuit het bandenhotel geleverd aan de filialen, waar de professionals van KwikFit de banden wisselen. De gewisselde sets gaan retour naar Ploeger. In de speciaal ingerichte bandenmeetstraat vindt middels scanning een controle op afwijkingen en profieldiepte plaats. Aansluitend worden de bandensets in opslag genomen. Het aanleveren en retourneren van banden bij de filialen gebeurt in één stop, waardoor Ploeger een hoge beladingsgraad realiseert. Paul van der Leer, supply chain director bij KwikFit: “We hebben in nauwe samenwerking een geolied logistiek proces opgezet. Daarom continueren we die duurzame en efficiënte samenwerking de komende jaren graag. De toenemende vraag naar opslagcapaciteit door de groei van onze organisatie is daar debet aan.”

Flinke getallen
In totaal gebruikt KwikFit in heel Nederland 33.000 m² opslagruimte voor nieuwe banden en bandenhotels. Vanuit die hotels zijn maar liefst 2,5 miljoen bandbewegingen per jaar van en naar de filialen die door heel Nederland te vinden zijn. In het piek-seizoen werken er dagelijks meer dan 100 mensen in de logistieke operatie.