Het warehouse van Ploeger Logistics aan de Bellstraat in Harderwijk heeft een BREEAM-score van 92,48% behaald. Het BREEAM-certificaat geeft aan hoe duurzaam een gebouw is. Het logistieke centrum is voor Ploeger Logistics ontwikkeld door RHS Real Estate Partners in opdracht van investeerder Wivast die het object toegevoegd heeft aan zijn beleggingsportefeuille.

Ploeger Logistics heeft het warehouse in gebruik om voor meerdere opdrachtgevers naast de inbound, outbound en opslag ook diverse ompak-, verpak- en display-activiteiten te verzorgen. Het warehouse werd de afgelopen jaren in twee fases gerealiseerd en heeft 16.800 m2 aan opslagruimte. Adwin Ploeger, algemeen directeur van Ploeger Logistics: “Wij zijn ontzettend trots op deze hoge BREEAM-score. Onze duurzaamheidsambities krijgen hiermee concreet vorm en inhoud, iets wat voor zowel onze huidige opdrachtgevers als Ploeger zelf van groot belang is. Ook zorgt dit voor een versteviging van onze marktpositie, temeer omdat duurzaamheid terecht een steeds grotere rol speelt in de keuze voor een logistieke partner.”

De BREEAM-methode
De BREEAM-methode is een erkende methode om de duurzaamheidsprestatie van een gebouw te beoordelen. Ook het warehouse van Ploeger Logistics is op allerlei punten beoordeeld, zoals op gebouwmanagement, gezondheid, energie en landgebruik. De beoordeling volgens de BREEAM-methode en het bijbehorende certificaat zijn belangrijk voor Wivast. Jesse Bos van Wivast: “Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan in onze vastgoedportefeuille, omdat we uiteraard ons steentje bij willen dragen aan een schonere wereld. Natuurlijk is het voor ons ook een investering in de toekomst, omdat het pand van Ploeger met deze score interessant blijft en een lange levensduur heeft.”

Hoge score
De inzet van Bronsvoort Blaak Architecten BNA en BREEAM-adviseur Adamasgroep hebben bijgedragen aan het behalen van de hoge score. Bos verklaart de score van 92,48%: “Tijdens de ontwikkelingsfase en de bouw zelf hielden we rekening met bijvoorbeeld de effecten voor de omgeving, de veiligheid van de medewerkers op de bouw, de kilometers die ervoor werden afgelegd, het bouwenergieverbruik en afvalscheiding op de bouwplaats. Het pand is voorzien van zonnepanelen, slimme verlichting, goede isolatie en een warmtepomp. Die elementen bij elkaar zorgen voor deze prachtige score.”

Outstanding score
Als een gebouw een score van 85 % of hoger behaald, krijgt deze de kwalificatie outstanding. Dit is volgens BREEAM een topkwalificatie. Minder dan 1% van de gebouwenvoorraad behaalt deze score en degenen die dat wel realiseren worden daarom als innovators bestempeld door BREEAM. Met deze score van 92,48% is het warehouse van Ploeger Logistics het duurzaamste distributiecentrum van de regio. Tevens staat het in de top van duurzaamste distributiecentra in Nederland.

Toekomst
De eerste fase van het logistieke centrum van Ploeger Logistics is met succes afgerond. Partners Ploeger Logistics, Wivast, RHS Real Estate Partners, Bronsvoort Blaak Architecten BNA en Adamasgroep zijn bezig met het treffen van voorbereidingen voor de tweede fase van dit project. Deze nieuwe fase zal het warehouse 11.220 m2 extra opslagruimte opleveren.