Ploeger Logistics heeft zich gespecialiseerd in groupage transport binnen de Benelux. Door meerdere zendingen van verschillende opdrachtgevers te bundelen naar regio of ontvanger worden er minder kilometers gemaakt. Dit zorgt voor een forse CO2-reductie en biedt kostenvoordelen voor opdrachtgevers. Diede Paauwe, commercieel manager bij Ploeger, gaat hierover in gesprek met Stad in Bedrijf. 

Ploeger Logistics bestaat dit jaar 85 jaar. Het familiebedrijf is opgericht in 1938 in Barneveld. Adwin Ploeger, de derde generatie, is sinds 2007 directeur en eigenaar. Eind jaren 80 verhuisde Ploeger definitief naar Harderwijk, waar het hoofdkantoor nog steeds gevestigd is. Vanwege de behoefte en groei van de logistieke activiteiten volgde in 2018 een forse uitbreiding van de warehouse capaciteit. Deze uitbreiding van 25.000m2 is gerealiseerd op Lorentz III aan de Bellstraat. Dit opslagcentrum is volledig duurzaam gebouwd en heeft de kwalificatie BREEAM outstanding, met vijf sterren de hoogst haalbare score.

“We zijn trots op deze realisatie, die ruimte biedt voor 42.000 palletplaatsen. Dat is meer dan een verdubbeling van de warehouse capaciteit”, aldus commercieel manager Diede Paauwe. De Harderwijker (54) is al 23 jaar onderdeel van Ploeger, waar hij van logistiek manager in 2015 de switch maakte naar commercieel verantwoordelijke, wat hij ambieerde. “In deze functie ben ik commercieel verantwoordelijk voor zowel warehouse als transport opdrachtgevers vanuit locatie Harderwijk. Ook ben ik verantwoordelijk voor new business en contractbeheer.”

Naast de hoofdvestiging in Harderwijk heeft Ploeger Logistics drie standplaatsen: in Bunschoten, Waalwijk en Breda. “Vanuit hier rijden we met 80 voertuigen specifiek voor grote opdrachtgevers routes uit: vanuit Bunschoten en Waalwijk brood naar de supermarkt en vanuit Breda naar de horeca. Voor dit dedicated transport – de zogenoemde contractdistributie – rijden we inmiddels met vijf elektrische auto’s. Samen met onze opdrachtgevers investeren wij, vanuit gezond partnership, in duurzaamheid.”

Ploeger Logistics is uitgegroeid tot een middelgroot logistieke dienstverlener. “We hebben 300 medewerkers in dienst, 150 voertuigen en rijden voor ruim 100 opdrachtgevers. We zijn thuis (specialisme) in ongeconditioneerd vervoer binnen de productgroepen food, home & deco artikelen en verpakkingsmaterialen.”

Groupage vervoer

Waar Ploeger voorheen breed georiënteerd was op zowel nationaal als internationaal transport, ligt de focus nu volledig op groupage vervoer (gepalletiseerd) binnen de Benelux. Diede: “Groupage is het bundelen van meerdere zendingen van verschillende opdrachtgevers naar regio of ontvanger. Hierdoor creëren we meer synergie, wat kostenvoordeel oplevert voor onze opdrachtgevers. Wij zijn bij uitstek geschikt om in onze regio een goede transport- of logistieke oplossing aan te bieden voor zowel klein, MKB als groot bedrijf.”

“Vanaf de locatie Harderwijk rijden we dagelijks met meer dan 70 auto’s goederen uit binnen de Benelux. Gedurende de dag worden er zendingen opgehaald bij onze opdrachtgevers, om vervolgens de goederen te verdelen en uit te sorteren op onze overslaglocatie (crossdocking). De planning maakt ’s avonds de routes en de volgende dag rijden we de zendingen uit binnen Nederland en België. Omdat het ons specialisme is, kunnen we meerdere zendingen bundelen in bepaalde regio’s en zo het transport goedkoper aanbieden.”

Hoewel het vernieuwde wagenpark volgens Diede ‘state of the art’ is, maken de mensen op de auto’s het verschil. Diede: “De chauffeurs in bedrijfskleding van Ploeger zijn het visitekaartje van ons bedrijf. Ze werken klant- en servicegericht en zijn het verlengstuk van ons bedrijf. De medewerkers van de customer serviceafdeling zijn de vraagbaak voor onze opdrachtgevers en zij zorgen dat de klanten proactief worden geïnformeerd. We hebben onlangs een klanttevredenheidsonderzoek gehouden omdat we elke dag willen verbeteren en willen blijven leren van de feedback van onze opdrachtgevers.”

Elke dag beter – Diede Paauwe