2E STAR PLOEGER LOGISTICS: “VAN GESTRUCTUREERDE EN GEAUTOMATISEERDE DATA HEBBEN WE OP DE LANGE TERMIJN PROFIJT”

Duurzaamheid is voor Ploeger Logistics een belangrijke pijler binnen de strategie en het beleid van de organisatie. Al meer dan 10 jaar zijn wij betrokken bij het Lean & Green programma. De laatste jaren zetten wij ons stevig in op het optimaliseren van operationele data. Met het prepareren, interpreteren en valideren van de data stomen we ons klaar voor een dieper inzicht in de CO2-uitstoot in de toekomst. Met als resultaat een 2e Lean & Green Star.

Duurzaamheid bij Ploeger Logistics

Binnen het jaarplan 2024 heeft Ploeger Logistics zich gecommitteerd aan het volledig vastleggen van de totale CO2-uitstoot per activiteit, per opdrachtgever (met als basis 2022). Daarnaast zijn we ook bezig met het opstellen van een lange termijn doelstelling voor 2030. De eerste acties van dit plan staan voor 2024 al op de agenda, zoals het overstappen naar groenere stroom, de elektrificatie van voertuigen en het creëren van bewustwording onder onze medewerkers. Daarnaast staat er ook een pilot gepland met een opdrachtgever omtrent het verlagen van hun footprint.

Het Lean & Green traject

Adwin Ploeger (Algemeen directeur Ploeger Logistics): “Lean & Green heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een betrouwbare kennispartner en hier werken wij graag mee samen. Verduurzamen in de keten kun je niet alleen.”

Na het behalen van de 1e Star in 2013, heeft Ploeger Logistics de volgende fase bereikt, te weten de 2e Star.

Hiervoor hebben wij een aantal stappen ondernomen:

  • Het realiseren van een BREAAM Outstanding Warehouse in 2018 (klimaatneutraal) certificering
  • Vervangen van verlichting in alle warehouses en kantoor naar LED
  • Introductie Driver Score Card middels Trimble boordcomputer, volledig doorgevoerd in alle activiteiten
  • Versnelde vervanging wagenpark naar Euro 6 en recent eerste elektrische voertuigen in gebruik genomen
  • Inzichten door vastleggen van onze uitstoot en deze te rapporteren middels een BI dashboard

De toekomst

Betrouwbaarheid van de operationele data staat hoog op de agenda bij Ploeger Logistics. Het prepareren, interpreteren en valideren van de data is dan ook de basis voor de toekomst van de verslaglegging over CO2 uitstoot.

Jürgen Volder (Business Controller Ploeger Logistics): “Naast het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen in de afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest met het ophalen en valideren van de data om te komen tot een betrouwbare en complete set aan informatie. Dit hebben we op een gestructureerde en geautomatiseerde manier uitgevoerd. Belangrijk uitgangspunt was wel dat we dit niet alleen doen voor het behalen van de Star maar daar ook op lange termijn profijt van hebben. Zo hebben we nu sneller en op een dieper niveau inzicht in onze CO2-uitstoot. Ook hier heeft Lean & Green ons enorm bij geholpen.”

Onze tip om te verduurzamen?

Adwin Ploeger: “Maak het project niet te groot, begin met kleine projecten en deel deze successen met je opdrachtgevers en medewerkers.”