Gasvrije containers

Ploeger werkt samen met Suurd Pest Control B.V.

De Ploeger Groep meet sinds enige tijd of te lossen zeecontainers vrij van giftige gassen zijn. Daarvoor werkt het samen met Suurd Pest Control. ‘Ploeger is één van de voorlopers die de risico’s vrijwillig en vroegtijdig onderkennen en zo een bijdrage leveren aan de veiligheid van medewerkers’, zegt Nando van Zeist van het landelijk opererende familiebedrijf in ’s-Gravendeel.

Landelijke media berichtten de laatste jaren regelmatig over containers uit het Verre Oosten, die vol blijken te zitten met giftige gassen. ‘Vaak gaat het om gasvormige bestrijdingsmiddelen, bedoeld om ongedierte te doden. Of om schadelijke dampen die vrijkomen uit het product of de verpakking,
zogenoemde ‘uitwasemgassen’. De risico’s daarvan worden steeds vaker onderkend. Desondanks is er nog geen goede wet- en regelgeving voor. Wel staat in de Arbo-voorschriften dat werkgevers moeten zorgen voor veilige werkplekken voor hun personeel. In dat kader worden containers vaker onderzocht’, legt Van Zeist uit.

Suurd Pest Control voert op jaarbasis ruim dertigduizend metingen uit. Daarna volgt als het goed is een zogenoemde gasvrij verklaring. ‘Het belang van gasmetingen wordt de komende jaren alleen maar groter. ‘Probleem is wel dat deze markt ontdekt wordt door nieuwkomers die onmisbare kennis en ervaring niet in huis hebben, zogenaamde cowboys.’ Suurd Pest Control heeft echter al drie generaties kennis in huis en beschikt over een eigen ‘ontgasvak’ in de Rotterdamse haven.

Overzicht